Onze beste was- en strijktips

26 september 2019

Je gaat alleen wonen en je moet dus binnenkort voor de allereerste keer in je leven instaan voor je eigen was? Geen nood, als je van je mama geen tips krijgt, krijg je ze hier!

Met de juiste tips blijft je favoriete kledij langer mooi én gaat je wasmachine, droogkast of strijkijzer langer mee. Een win-winsituatie!

Anker

[]

9 wastips

Je kledij wassen is onoverkomelijk. Met onze 9 tips doe je dat op de beste manier! Zo gaat je kledij én je wasmachine langer mee.

 1. Doseer altijd het wasmiddel zoals beschreven staat op de verpakking. Of kies een wasmachine met automatische dosering zoals de Bosch iDos wasmachines.
 2. Wasverzachter is eigenlijk niet nodig. Veelvuldig gebruik tast zelfs de vezels in de kledij aan of het absorptievermogen van handdoeken.
 3. Gebruik waszakjes om delicate kledij zoals lingerie te beschermen tegen beschadiging van knopen en ritsen van andere kledij in de trommel. Of gebruik ze om te voorkomen dat kleine babysokjes verdwijnen in de wasmachine.
 4. Door je wasmachine goed te onderhouden voorkom je dat je wasgoed muf gaat ruiken. Zo onderhoud je je wasmachine.
 5. Was nieuwe kledij vooraleer je ze draagt. Daardoor spoel je alle achtergebleven chemische stoffen weg en vermijd je allergische reacties.
 6. Witte kledij was je het beste met waspoeder. Het bleekmiddel erin beschermt je witte was tegen het grauw worden.
 7. Wat met rode kledij? Speel op safe en was deze kleur samen met de donkere was.
 8. Zweetplekken op je witte t-shirt? Citroensap to te rescue!
 9. Haal je was na afloop van het programma zo snel mogelijk uit de trommel om kreuken en een muffe geur te vermijden.
Anker

[]

7 droogtips

Je was buiten drogen aan de wasdraad, of toch beter in de droogkast? Buiten drogen verbruikt geen energie, maar je hebt er natuurlijk wel de plaats voor nodig. Op regenachtige dagen is de was sneller droog in de droogkast.

Benieuwd welke stoffen wel en niet in de droogkast mogen? Ontdek de 9 kledingstukken die je beter niet droogt in de droogkast.

 1. Droog gekleurde was niet in de felle zon. De schaduw is beter, want kleuren vervagen door het zonlicht. Voor witte kledij is veel zonlicht geen probleem.
 2. Een stevige wind zorgt ervoor dat je handdoeken en andere kledij niet hard worden wanneer je ze droogt aan de wasdraad.
 3. Droog je kledij niet te lang op hoge temperatuur in de droogkast.
 4. Je was droogt sneller in de droogkast door er een droge handdoek bij te gooien. Deze absorbeert veel van het vocht.
 5. Wollen truien droog je plat op een droogrek. Je natte truien rekken uit door het gewicht wanneer je ze ophangt.
 6. Minder strijken? Hang hemden op aan een kapstok en laat zo drogen.
 7. Hang de was direct na het wassen op of droog ze in de droogkast om zoveel mogelijk kreuken te vermijden.
Anker

[]

7 strijktips

Wil je de levensduur van je stoomgenerator of strijkijzer verlengen? Of je kledij beschermen tegen de grote hitte tijdens het strijken? Bekijk hieronder onze 7 strijktips!

 1. Strijk je was als deze nog niet helemaal droog is. Door het resterende vocht in de vezels gaat het strijken sneller en je hebt minder stoom nodig.
 2. Vermijd kalk door het waterreservoir te vullen met 50 % gedemineraliseerd water en 50 % kraantjeswater.
 3. Leeg na het strijken altijd het reservoir. Zo krijgen kalk- en vuildeeltjes in het water geen kans om de stoomgaatjes in de strijkzool te verstoppen.
 4. Strijk zoveel mogelijk kledij binnenstebuiten. Zeker t-shirts met prints, glanzende stoffen en kledij met pailletten, knoopjes en andere versiering.
 5. Stoom niet constant tijdens het strijken. Je kledij, strijkplank en vloer worden nat.
 6. Gebruik geen water dat ontkalkt is door een waterontharder. Ook water met parfums, regenwater, drinkwater uit flessen en condenswater uit de droogkast zijn geen goed idee.
 7. Strijk nooit te warm want je kan de vezels van je kledij beschadigen. Of erger: brandvlekken. Let vooral op bij delicate stoffen.
Anker

[]

Anker

[]